Fantasztikusan krémes epres túrótorta hozzáadott cukor nélkül

Végre itt az eperszezon! Ennél jobban már csak a spárgaszezont szoktam várni ...:) Kiskoromban nem tudtam elképzelni az epret anélkül, hogy kirstálycukorba ne mártottam volna a szemeket evés előtt ... többek közt lehet azért tartok ott vércukor ügyileg, ahol, de fogjuk rá a kultúrális berögződésekre és hagyományokra. A napokban epret kívántam, de mivel a párom által - aki a családból heti egyszer bevásárolni jár - hozott eprecskék kicsit még éretlenek voltak, így valamilyen egyéb feldolgozási formát kellett válasszak hozzájuk. Hál istennek! Mert kéremszépen ez a torta olyan finom, olyan krémes és úgy néz ki, hogy a szociális távolságtartásban már minden szürkének látó énemnek is színeket és életkedvet hozott seperc alatt :) Szóval tessék kipróbálni, ha már csak az ember kedve lesz jobb tőle, már megérte. Így nézett ki...na, most komolyan: 

dsc08271_easy-resize_com.jpg

 

Hozzávalók:

A tésztakéreghez:

20 dkg keksz (ez lehet édes, pl Albert, akkor édesítés már nem szükséges hozzá) - nálam 1 csomag + 3 darab Korpovit

5 dkg cukornak megfelelő édesítőszer

12 dkg olvasztott, sótlan vaj

 

A túrótöltelékhez:

50 dkg krémes túró (nem a rögös)

2 púpos evőkanál tejföl

2 púpos evőkanál mascarpone (ha ez nincs, akkor +ennyi tejföl)

30 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (nálam negyedannyi, de természetesen cukorral is elkészíthető)

vanília kivonat ízlés szerint

1 citrom reszelt héja

3-4 evőkanál barna rizsliszt (akinek nincs vele problémája, annak finomliszt)

3 egész tojás

 

A tetejére:

500 g eper

100 g cukornak megfelelő édesítőszer

2 evőkanál citromlé

kevés vanília kivonat

2 evőkanál vízzel elkevert 1 evőkanál étkezési keményítő ( szerintem útifű maghéjjal is működne a sűrítés, de nem mertem kipróbálni :) )

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 160 fokra.

A tésztához egy 20-22 centis tortaformát kibélelünk sütőpapírral (ötlet: az aljára érdemes nem pont akkora kör formájú, hanem a formánknál nagyobb sütőpapírt tenni, ami a szélein kilóg majd ha rácsatoljuk a forma széleit, s így ha megsült a torta, a papírt könnyen ki tudjuk húzni alóla). A kekszet aprítóban finomra daráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal, és ha használunk, akkor az édesítőszerrel, és a tortaformába borítjuk. A tészta ilyenkor kicsit még morzsalékos, én egy egyenes oldalú befőttes üveg segítségével simogattam bele a formába és a forma széleire is azzal nyomtam fel.

A töltelék elkészítéséhez egy nagy keverőtálba borítjuk a krémes túrót, amihez hozzákeverjük a tejfölt és a mascarpone-t. Ezután hozzáadjuk a lisztet, és habverővel simára keverjük, majd jöhet bele az édesítés, a vanília, a citromhéj, majd a tojások egyesével. Minden tojás után jól keverjük át a masszánkat habverővel, majd ha megvagyunk az összes hozzávalóval, akkor öntsük a tölteléket a tésztára és tegyük az előmelegített sütőbe 55-60 percre. Mire megsül, elvileg már csak a közepe lesz picikét remegős, de a hűlés során ez is megdermed majd, és szépen szeletelhető lesz a torta.

Ha a tortánk megsült, formával együtt tegyük rácsra, és hagyjuk húlni 15-20 percig. Én 5 perc után le szoktam venni a tortaforma oldalát is. 

Míg a torta hűl, elkészítjük az eperöntetet: az eper felét apró kockákra vágjuk, és a vízzel elkevert keményítővel, citromével és édesítővel együtt 10 percig bugyogva forraljuk. Ekkora az eperdarabok szépen elkezdenek lekvárszerűen sűrűsödni, ekkor adjuk hozzá az eper másik felét, amit félbe vágtunk. 1-2 percet forraljuk, majd hűlni hagyjuk. Ha a torta kihűlt és az öntet is legalább langyos már, akkor feldíszítjük a tortánkat. Mi ezután azonnal felvágtuk, de másnap egyébként még finomabb volt :) 

dsc08216_easy-resize_com.jpg

 

dsc08227-2_easy-resize_com.jpg

 

dsc08245_easy-resize_com.jpg

 

dsc08247_easy-resize_com.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://amennyitfelvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7615638238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Amennyit fölvesz

Friss topikok

süti beállítások módosítása