Sosem voltam nagy junk food fanatikus, de néha azért rámjön, hogy megennék egy hamburgert. Ezen a héten ez épp akkor jött rám, amikor a boltban SEMMILYEN nekem való kenyér nem volt, így nagy duzzogva hazamentem, és nekiálltam recepteket keresgetni. Lisztem az legalább vót. Igazából ezekhez a zsömikhez nem is nagyon kell más.
A legnagyobb bajom a házi teljes kiőrlésű péksüteményekkel, hogy mindig vagy türelmetlen vagyok és / vagy nagyon éhes, ezekhez meg türelem kell, előtészta, kovász, sikér, kutyafüle. Na ehhez NEM. Kb két óra kelesztés, 10 perc sütés, és ott sorakozik majd 12 pihepuha zsömi a konyhapultodon, amik 2-3 nap után is puhák, finomak, és darabonként épp 30 g szénhidrátot tartalmaznak, így IR-esként akár reggelire vagy vacsira is eheted őket szendvicsként. CSAMM!
Hozzávalók:
60 dkg teljes kiőrlésű liszt (nálam ez vagy Lidl, vagy Müller Alnatura, 100 g-ban 60 g szénhidráttal)
kb 3,5 dl langyos víz
1 csomag (7 g) szárított élesztő
1 L-es tojás (nálam most épp két jércetojás, mert ezt kaptam a szomszédból <3)
1,5 -2 teáskanál só
3 evőkanál olaj
ha édesebben szereted a bucit, akkor 1 teáskanálnyi cukornak megfelelő édesítőszer
A tetejére: 1 tojás+1 kanál víz keverékéből készített kence
A szóráshoz: szezámmal, egész mákszemek, vagy amit szeretsz
A vizet langyosítsd meg, ne legyen forró, inkább kézmeleg. Egy dagasztó tálban keverd össze a lisztet, az éleszőt és a sót, majd öntsd bele a langyos vizet (kb fél decit hagyj meg, és ha még szükséges, add hozzá a keverés során). Add hozzá a tojást és az olajat, és gyúrj belőle rugalmas, de nem ragacsos tésztát. Nekem ez kb 10 percnyi dagasztásba, és a konyhásnéni izmaim jelentős megterhelésébe telett. De megérte!
Ha a tészta már szépen elválik az edény falától, takard le, vagy tedd rá az edényre a tetejét, és hagyd kelni meleg helyen kb 1 órát. Ha már a tészta szépen a duplájára nőtt, készíts elő egy nagy tepsit, és béleld ki sütőpapírral. A tésztád vedd ki a tálból, mérd meg, és oszd el 12 részre (nálam ez 82 g-os gombóckákat jelentett). Formázd meg őket, majd sorakoztasd fel a gombócokat a tepsire, hogy azon keljenek még konyharuhával letakarva 35-40 percet. Ha az idő majdnem lejárt, melegítsd fel a sütőd 200 fokra. A zsömiket kend meg a tojásos kencével, szórd meg kedved szerint magokkal, majd told a sütőbe kb 10-12 percre. Az idő lejártára a zsömlék illatosak és aranybarnák lesznek, más dolgod már nincs is velük, csak rácsra szedni, hülni hagyni, és mindmegenni!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.