Gesztenyés tortelli és szaloncukor házilag
Cukormentes finomságok nem csak az olasz ízek kedvelőinek

Nemrég igencsak megörültem, amikor az egyik áruházlánc kínálatában felfedeztem a natúr (cukor- és mindenféle adalékok nélküli) gesztenyemasszát. Be is spájzoltam belőle nagy örömömben, de csak most, mikor a fagyasztóban kezdett megfogyatkozni az értékes hely, jutott eszembe, hogy kezdeni is kellene velük valamit. Rögtön receptkeresésbe fogtam, és valamiért volt egy olyan érzésem, hogy az olasz konyha lesz az én megmentőm: és ügy is lett. A végeredmény egy puha, omlós, igazi karácsonyi sütemény, amit inzulinrezisztensek és cukorbetegek is bátran fogyaszthatnak (mértékkel, mint mindent), ami azt gondolom, már önmagában egy nagy ajándék így az ünnepek táján.

Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg barna rizsliszt

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

5 dkg búzaliszt

1 csipet só

11,5 dkg vaj (nálam zsír)

2 L-es tojás

60 ml olaj

2 evőkanál hideg víz

fél csomag sütőpor

 

A töltelékhez:

25 dkg natúr gesztenyemassza 

10 dkg cukornak megfelelő édesítőszer

ízlés szerint vanília és rum (vagy aroma)

1 evőkanál langyos vagy kihűlt kávé

1 teáskanál kakaópor

1 teáskanál fahéj

5 dkg reszelt étcsokoládé

 

A forgatáshoz: por állagú édesítő (nálam kávédarálóban porított eritrit)

 

Elkészítés:

Érdemes a töltelék elkészítésével kezdeni, mert hűtés után könnyebben adagolható. A felengedett gesztenyemasszát egy tálban összekeverjük a többi hozzávalóval, és hűvös helyre, vagy hűtőbe tesszük további felhasználásig. 

A tésztához a liszteket összekeverjük a sóval és a sütőporral, majd elmorzsoljuk a zsírral vagy a vajjal. Ha a tészta alapunk kellően morzsalékos, hozzáadjuk a tojásokat, az olajat és a két kanál vizet, és sima tésztává gyúrjuk, majd hűtőbe tesszük legalább egy órára.

Egy óra a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát kivesszük a hűtőből, és kb 3 mm vastagságúra nyújtuk. Nagyobb pogácsa vagy linzer szaggatóval korongokat szaggatunk belőle, majd mindegyik korong közepére kb. fél teáskanálnyi tölteléket halmozunk. A korongok egyik szélét megkenjük vízzel vagy tojássárgával, majd ráhajtuk a másik felüket, és összenyomjuk (akár villát is használhatunk, ha biztosra akarunk menni). A megtöltött tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kisültek, rácsra szedjük őket, s még langyosan a por állagú édesítőbe forgatjuk.

dsc04186.jpg

Tipp: nekem kicsit sok lett a töltelék, így a maradékot összeforgattam még kevés kekszmorzsával, rummal és reszelt narancshéjjal, megformáztam, és olvasztott cukormentes étcsokiba mártva szaloncukrokat készítettem belőlük. Maradjunk annyiban, hogy nem lettek rosszak ;) 

 

 dsc04235-3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://amennyitfelvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2915361316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anita Bé 2019.12.23. 13:41:40

Ezek mind a saját képeid? Elárulod kérlek, hogy milyen beállításokat használsz? Köszi

Geek Factory 2020.02.17. 07:39:11

@Anita Bé: Szia! Bocsánat a kései válaszért, nem vettem észre a kommentet. A képek a sajátjaim, igen. Általában oldalról világítom meg a sütiket, softboxba helyezett vakuval, 1/64 vagy 1/128 erősséggel. A gépen a rekeszérték változó, 2.8 és 5.6 közötti, 1/100 -1/160 záridő és 100-as ISO, obi általában fix 50. Remélem tudtam segíteni :)

Amennyit fölvesz

Friss topikok

süti beállítások módosítása