Fügés earl grey torta cukor nélkül

A nyolcvanas évek gyermekeként a teával először rendkívüli módon higított, cukrozott, és citromozott verzióban találkoztam. Otthon viszonylag kevés teát ittunk - leginkább influenza szezonban -, azt is a roppant szofisztikált, lila dobozos Sir Morton, később szintet lépve Lipton Earl Grey formájában. Teakultúra, szevasz!

Aztán teltek múltak az évek, elköltöztem, és az akkori pasimnál csillivilli dobozokban szálas teák sorakoztak a polcon, s néhány hónap alatt szépen begyűrűzött az életembe a teázás. Mára külön polcom van a teáim számára, köztük igazi különlegességekkel, melyeket a kínai diákjaim hoztak nekem a Nagy Fal országából (vagy a kőbányai piacról - ez már sosem fog kiderülni). Múlt hét végén egy igazi tearajongó barátunk látogatott meg bennünket, s gondoltam mikor, ha nem most próbálom ki a már sokat nézegetett earl grey tortát. ( Itt szeretném megjegyezni, hogy mivel teljes kiőrlésű lisztet használtam a tésztához, melynek jóval erősebb íze van, mint a sima búzalisztnek, az earl grey íze inkább tartózkodó volt, mint domináns, de így sem okozott csalódást).

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 360 ml olaj
  • 200 + 50 g cukornak megfelelő édesítőszer
  • 4 tojás
  • 180 ml mandulatej
  • 1 teáskanál só
  • fél zacskó sütőpor
  • 400 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g fehér süteményliszt
  • 1+1 teáskanál szálas, vagy 2-2 filter Earl Grey vagy Lady Grey tea

A krémhez:

 

  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 300 ml hideg habtejszín
  • ízlés szerint reszelt citrom és narancshéj
  • 150 g cukornak megfelelő édesítőszer
  • 1 csomag Zselatin fix (ez akár el is hagyható, de én mindig rettegek, hogy folyós lesz a krém)

A díszítéshez: 

  • 6-7 darab füge
  • kb 50 g durvára tört pisztácia

 

Először elkészítjük az Earl grey esszenciákat. Meglangyosítjuk a mandulatejet, majd 1 teáskanál vagy 2 filter teával együtt hagyjuk hűlni. Egy kis lábasban kb 1,5 dl vizet melegítünk, beleteszünk kb 50 g cukornak megfelelő édesítőszert és a másik kanál vagy 2 filter teát. Kb 2 percet áztatjuk, majd a tealeveleket vagy a filtereket eltávolítjuk, és a teát alacsony lángon forraljuk, míg kb térfogata felét elpárologja. Hűlni hagyjuk.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A cukorhelyettesítőt kézi habverő segítségével keverjük habosra az olajjal és a tojásokkal, majd adjuk hozzá a kihűlt mandulatejes teát és az earl grey esszencia kb felét. Egy másik edényben vegyítsük össze a száraz hozzávalókat, majd apránként adjuk a tojásos, olajos masszához, és keverjük simára. A tésztát simítsuk sütőpapírral bélelt, 24 centis tortaformába, és süssük 180 fokon körülbelül 45 percig (tűpróba!). Ha megsült, rácson hűtsük, majd vágjuk három lapra.

A krémhez a habtejszínt az édesítőszerrel keverjük kemény habbá, közben keverjük bele a Zselatin Fix-et is a csomagon szerelpő utasítás szerint. Egy másik tálban a vajat vagy margarint keverjük habosra, adjuk hozzá a mascarpone-t, a reszelt citrom és narancshéjat, majd ha egyneműsödött, keverjük a tejszínes krémhez. 

(Na és nálam itt ütött be a krach: a margarin kicsapódott, és az egész krém úgy nézett ki, hogy arról külön horror-regényt lehetne írni. Node sebaj, gőz fölött kicsit melegítettem, és adtam hozzá kevés zabpehelylisztet, ami felszívta a kicsapódott nedvességet, a krém pedig fantasztikus lett, szóval no para, ha ez esetleg bekövetkezne. Tenni úgy tehetünk a kicsapódás ellen, hogy a krém hozzávalóit úgy keverjük össze, hogy azok azonos hőmérsékeltűek legyenek).

Ha elkészült és picit hűlt a krém, töltsük meg a tortát, majd vonjuk be az oldalát is, a süti tetejét pedig díszítsük cikkekre vágott fügével és a pisztáciával (ezt szabadon variálhatjuk más gyümölccsel is, bár a füge és a pisztácia remekül illenek a kicsit fűszeres tésztához és az enyhén citrusos krémhez), aztán pedig fürödjünk a rivaldafényben, mikor a vendégek meglátják és megkóstolják ezt a fantasztikus tortát :) 

img_8868.jpg

 

 

img_8862.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://amennyitfelvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr315113078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GK Vanda 2020.01.23. 06:50:18

Szia, a 400 gr tk liszt nem lett elírva?

Geek Factory 2020.02.17. 07:41:36

@GK Vanda: Szia! Nem :) Ez egy igazán tömött, laktató tészta, tényleg ennyi liszttel készül - cserébe egy kicsi szelettől is sikeresen eltelik az ember :)

Amennyit fölvesz

Friss topikok

süti beállítások módosítása