Békebeli puncstorta málnával, hozzáadott cukor nélkül

Be kell vallanom valamit: imádom az édességeket. És nem azért, mert annyira édességfüggő vagyok, hanem mert nincs annál jobb érzés, mint mikor a ház ura hazajön, és csillogó szemmel néz be a hűtőbe: " Fúúú, van süti! " Persze cukormentes, többnyire lassú szénhidrátos, de akkor is süti.

img_8811.jpg

A napokban horvát barátainkat látogattuk meg Eszéken, és mivel ők is nagy rajongói a kulináris élvezeteknek, elvittük nekik Bereznay Tamás: Hungarian Dessert Book című könyvét. A könyv - amellett, hogy gyönyörű, és öröm már ránézni is - sok klasszikus, és néhány, számomra ismeretlenül is bazijól hangzó sütemény és desszert receptet tartalmaz, többek közt a puncstortáét is. Ránéztem, és megkívántam - kész, KELL. Aztán jött az összeomlás - összetevők: cukor, lekvár, szörp, cukor, liszt, cukor. Ez itt a vég.

Aztán elkezdtem gondolkodni: cukormentes házi málna- és kajszi lekvárom van, házi szörpöm is, édesítőm is, tojásom is, lisztem is. Szóval nekiálltam - módosítgattam itt-ott, és meg kell mondjam, egy nagyon finom, bár nagyon tartalmas süti született, úgyhogy az adagokkal csak óvatosan! A piskótákhoz Édesíteszde Marina receptjét használtam, ettől nincs jobb, higyjétek el. A süti belsejébe sima, míg az alsó és felső laphoz kakaós piskótalapokat sütöttem, de persze ez variálható.

Hozzávalók:

A belső, sima piskóta lapokhoz: 

3 L-es tojás szétválasztva
40 g eritrit
1 kk. olaj
25 gr barna rizsliszt
20 gr zabpehely liszt

Az alsó és felső laphoz:

3 L-es tojás szétválasztva
40 g eritrit
1 kk. olaj
20 gr barna rizsliszt
18 gr zabpehely liszt
7 g kakaópor

A töltelék ízesítéséhez:

2 evőkanál cukormentes málnalekvár
100 ml víz
100 ml cukormentes málnaszörp
3-4evőkanál rum, vagy ízlés szerint aroma
narancs és citromhéj (nálam fél-fél kiskanál Mülleres szárított Alnatura)
ízlés szerint édesítőszer (nekem már nem kellett)

A lapok kenéséhez:

1+1 evőkanál cukormentes kajszilekvár

Tetejére: 

Olvasztott csoki - nálam cukormentes málnás fehércsoki, de étcsokival is biztosan nagyon finom

A töltelékbe való tésztához a tojások fehérjét elektromos habverő segítségével felverjük az édesítőszerrel, majd egyenként hozzáadjuk a sárgákat. Tovább keverjük, alacsonyabb fokozaton, hozzácsurgatjuk az olajat, majd hozzáadjuk az összekevert liszteket. Bevallom, én még itt is habverővel keverem egy nagyon rövid ideig, de persze spatulával is összeforgathatjuk, hogy ne törtjön a hab. 170 fokon, 16 centis tortaformában (nálam ez ez egy kivajazott Tefal Ingenico edény, ami MINDENRE jó) 15 perc alatt készre sütjük, majd rácsra borítva, a formát eltávolítva hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, egy tálba tesszük, majd villával összetörjük.

A lapokhoz a tésztát az előzőekhez hasonlóan elkészítjük, megsütjük, kihűtjük, majd ha kihúlt, ketté vágjuk.

Az összetört piskóta "áztatásához" és ízesítéséhez a hozzávalókból szirupot készítünk, összeforraljuk, majd rövid ideig hűtjük, és ráöntjük a piskótadarabokra. Jól összekeverjük, hogy a szirup minél több helyen járja át a piskótát - ha túl lágy lenne, kevés útifű maghéjjal sűríthetjük. Tegyük a masszát hűtőbe kb fél órára. 

A torta összeállításához a kakaós lapok belső, vágott oldalát kenjük meg a baracklekvárral, majd az egyik lapra halmozzuk rá a puncsos tölteléket, és fedjük be a másik lappal. Hűtsük rövid ideig, majd csurgassuk rá az olvasztott csokit. Nálam a csokit a piskóta szinte teljesen beszívta, de nagyon finom lett - bár szerintem szép is, de ez mellékes- , és ez a lényeg :) 

img_8801.jpg

img_8820.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://amennyitfelvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr3715040864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Amennyit fölvesz

Friss topikok

süti beállítások módosítása