Néhány napja nagy megtiszteltetés ért minket: Peti egyik kedves "öreg"diákja, aki egyébként vadász, megajándékozott minket egy hűtőtáskányi vaddisznó hússal. Itt a blogon ugyan elég sokat ömlengek arról, hogy mennyire szeretek enni, de be kell valljam, a vadhúst különösen imádom. Sokat agyaltam is rajta, hogy hogyan, miként készítsem el ezt a nemes húst, és első nekifutásra húsleves esszenciával kezdtem, amihez a különféle csontokat használtam fel, amiket órákig főztem rozmaringgal, kakukkfűvel és borókabogyós-babéros vadfűszerrel. Ezeken a csontokon azért volt némi hús is (egy nagy lábosnyi csonton körülbelül fél kilónyi), ami a 6 órás főzés után leomlott a csontokról, és vaj puhán és illatosan várt a későbbi felhasználásra. A puha és pulled pork-ra emlékeztető húst deszkán picit még összeaprítottam, és kedvenc kerti és vad fűszerem, a kakukkfű, és némi gomba kíséretében fantasztikus ragut főztem belőle.
Hozzávalók:
fél kg maradék vaddisznó, marha vagy sertés főtt hús
fél kg gomba
3 dl tejszín
kevés húsleves
1 gerezd fokhagyma
1 póréhagyma vagy 1 fej vöröshagyma
1 evőkanál mustár
kakukkfű (ha lehet, friss)
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát üvegesre pároljuk egy kevés olajon, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Ha már érezni a fokhagyma illatát, adjuk hozzá a felszeletelt gombát (nyilván erdei vegyes gombával a legfinomabb, de nekem csak csiperke volt elérhető), majd pároljuk puhára. Ha a gomba puha, szórjuk meg ízlés szerint kakukkfűvel, majd tegyük rá az összeaprított húst, és pirítsuk 1-2 percig. Ha a hús pirulni kezd, öntsük fel tejszínnel és 1-2 dl húslevessel, keverjük bele a mustárt, és főzzük addig, míg el nem érjük a kívánt sűrűséget. Én tésztával tálaltam, de biztos vagyok benne, hogy rizzsel vagy bulgurral, netán hajdinával is nagyon finom :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.