Kisebb koromban az egyik kedvenc sütim Anya almás Duna-hullámja volt. Vaníliás-kakaós alap, puha almadarabok és habkönnyű vajas krém, csokimázzal a tetején, oh la la...
Bár ezer éve nem ettem ilyen sütit, mióta érik a kertben az alma, csak arra tudtam gondolni, hogy tudnám én ezt reprodukálni cukormentes, IR-barát verzióban. Ráadásul négy éve már a Duna mellett is lakom, úgyhogy duplán nem volt más választásom... :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 360 ml olaj
- 200 g cukornak megfelelő édesítő
- 4 tojás
- 180 ml mandulatej
- 1 teáskanál só
- fél zacskó sütőpor
- 380 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g fehér süteményliszt
- 3 evőkanál kakaópor
- + kevés mandulatej a kakaós tészta lazításához
A tésztára:
- 4 darab nagyobb alma, hámozva, cikkekre vágva
A krémhez:
- 100 g vaníliás zabpudingpor
- 5 dl mandulatej
- 100 g cukornak megfelelő édesítőszer
- 25 dkg vaj vagy margarin
A tetejére:
- cukormentes csokidara vagy csokimáz, ízlés szerint
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A cukorhelyettesítőt kézi habverő segítségével keverjük habosra az olajjal és a tojásokkal. Egy másik edényben vegyítsük össze a száraz hozzávalókat ( a kakaó kivételével), majd apránként adjuk a tojásos, olajos masszához, és keverjük simára. A tészta felét simítsuk sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott-kilisztezett tepsibe (én 28 centis tortaformában sütöttem, de így kicsit vastag lett a tészta, simán süthető 25x40-es tepsiben) simítjuk. A maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport, kevés mandulatejjel lazítjuk, majd a vaníliás réteg tetejére kanalazzuk /simítjuk. A tésztát ezután szorosan kirakjuk élükre állított almagerezdekkel, és 45 percig (tűpróba!) sütjük.
Míg a torta sül, elkészítjük a krémet. A zabpudingporból, a mandulatejből és az édesítőből sűrű pudingot főzünk (ha hagyományos pundinggal készítjük, akkor két csomagot használjunk 5 dl tejhez), majd frissentartó fóliával letakarva kihűjtük. Ha a puding kihűlt, apránként adagolva hozzáadjuk a vajat vagy margarint, és könnyű, habos krémmé keverjük kézi habverő segítségével. Míg a süteményt hűl, a kész krémet tegyük a hűtőbe.
A süteményt rácson kihűtjük, ha kihűlt, megkenjük a krémmel,és bevonjuk csokimázzal, vagy megszórjuk csokiforgáccsal, ahogy én is tettem. Ha összeállítottuk a sütit, pár órára érdemes hűtőbe tenni, főkóstolóm ajánlása szerint is finomabb, ha kicsit összecsiszolódnak az ízek :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.