Cukormentes Duna-hullám

duna-hullam.jpg

 

Kisebb koromban az egyik kedvenc sütim Anya almás Duna-hullámja volt. Vaníliás-kakaós alap, puha almadarabok és habkönnyű vajas krém, csokimázzal a tetején, oh la la...

Bár ezer éve nem ettem ilyen sütit, mióta érik a kertben az alma, csak arra tudtam gondolni, hogy tudnám én ezt reprodukálni cukormentes, IR-barát verzióban. Ráadásul négy éve már a Duna mellett is lakom, úgyhogy duplán nem volt más választásom... :) 

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 360 ml olaj
  • 200 g cukornak megfelelő édesítő
  • 4 tojás
  • 180 ml mandulatej
  • 1 teáskanál só
  • fél zacskó sütőpor
  • 380 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g fehér süteményliszt
  • 3 evőkanál kakaópor
  • + kevés mandulatej a kakaós tészta lazításához

A tésztára:

  • 4 darab nagyobb alma, hámozva, cikkekre vágva

A krémhez:

  • 100 g vaníliás zabpudingpor
  • 5 dl mandulatej
  • 100 g cukornak megfelelő édesítőszer
  • 25 dkg vaj vagy margarin

A tetejére:

  • cukormentes csokidara vagy csokimáz, ízlés szerint

 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A cukorhelyettesítőt kézi habverő segítségével keverjük habosra az olajjal és a tojásokkal. Egy másik edényben vegyítsük össze a száraz hozzávalókat ( a kakaó kivételével), majd apránként adjuk a tojásos, olajos masszához, és keverjük simára. A tészta felét simítsuk sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott-kilisztezett tepsibe (én 28 centis tortaformában sütöttem, de így kicsit vastag lett a tészta, simán süthető 25x40-es tepsiben) simítjuk. A maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport, kevés mandulatejjel lazítjuk, majd a vaníliás réteg tetejére kanalazzuk /simítjuk. A tésztát ezután szorosan kirakjuk élükre állított almagerezdekkel, és 45 percig (tűpróba!) sütjük.

Míg a torta sül, elkészítjük a krémet. A zabpudingporból, a mandulatejből és az édesítőből sűrű pudingot főzünk (ha hagyományos pundinggal készítjük, akkor két csomagot használjunk 5 dl tejhez), majd frissentartó fóliával letakarva kihűjtük. Ha a puding kihűlt, apránként adagolva hozzáadjuk a vajat vagy margarint, és könnyű, habos krémmé keverjük kézi habverő segítségével. Míg a süteményt hűl, a kész krémet tegyük a hűtőbe.

A süteményt rácson kihűtjük, ha kihűlt, megkenjük a krémmel,és bevonjuk csokimázzal, vagy megszórjuk csokiforgáccsal, ahogy én is tettem. Ha összeállítottuk a sütit, pár órára érdemes hűtőbe tenni, főkóstolóm ajánlása szerint is finomabb, ha kicsit összecsiszolódnak az ízek :) 

img_8499.jpg

 

img_8528.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://amennyitfelvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7815023714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Amennyit fölvesz

Friss topikok

süti beállítások módosítása