Nemrég igencsak megörültem, amikor az egyik áruházlánc kínálatában felfedeztem a natúr (cukor- és mindenféle adalékok nélküli) gesztenyemasszát. Be is spájzoltam belőle nagy örömömben, de csak most, mikor a fagyasztóban kezdett megfogyatkozni az értékes hely, jutott eszembe, hogy kezdeni is kellene velük valamit. Rögtön receptkeresésbe fogtam, és valamiért volt egy olyan érzésem, hogy az olasz konyha lesz az én megmentőm: és ügy is lett. A végeredmény egy puha, omlós, igazi karácsonyi sütemény, amit inzulinrezisztensek és cukorbetegek is bátran fogyaszthatnak (mértékkel, mint mindent), ami azt gondolom, már önmagában egy nagy ajándék így az ünnepek táján.
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg barna rizsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg búzaliszt
1 csipet só
11,5 dkg vaj (nálam zsír)
2 L-es tojás
60 ml olaj
2 evőkanál hideg víz
fél csomag sütőpor
A töltelékhez:
25 dkg natúr gesztenyemassza
10 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
ízlés szerint vanília és rum (vagy aroma)
1 evőkanál langyos vagy kihűlt kávé
1 teáskanál kakaópor
1 teáskanál fahéj
5 dkg reszelt étcsokoládé
A forgatáshoz: por állagú édesítő (nálam kávédarálóban porított eritrit)
Elkészítés:
Érdemes a töltelék elkészítésével kezdeni, mert hűtés után könnyebben adagolható. A felengedett gesztenyemasszát egy tálban összekeverjük a többi hozzávalóval, és hűvös helyre, vagy hűtőbe tesszük további felhasználásig.
A tésztához a liszteket összekeverjük a sóval és a sütőporral, majd elmorzsoljuk a zsírral vagy a vajjal. Ha a tészta alapunk kellően morzsalékos, hozzáadjuk a tojásokat, az olajat és a két kanál vizet, és sima tésztává gyúrjuk, majd hűtőbe tesszük legalább egy órára.
Egy óra a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát kivesszük a hűtőből, és kb 3 mm vastagságúra nyújtuk. Nagyobb pogácsa vagy linzer szaggatóval korongokat szaggatunk belőle, majd mindegyik korong közepére kb. fél teáskanálnyi tölteléket halmozunk. A korongok egyik szélét megkenjük vízzel vagy tojássárgával, majd ráhajtuk a másik felüket, és összenyomjuk (akár villát is használhatunk, ha biztosra akarunk menni). A megtöltött tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kisültek, rácsra szedjük őket, s még langyosan a por állagú édesítőbe forgatjuk.
Tipp: nekem kicsit sok lett a töltelék, így a maradékot összeforgattam még kevés kekszmorzsával, rummal és reszelt narancshéjjal, megformáztam, és olvasztott cukormentes étcsokiba mártva szaloncukrokat készítettem belőlük. Maradjunk annyiban, hogy nem lettek rosszak ;)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.