Orata all’acqua pazza - az őrülten finom halvacsora

Nem olyan rég a magyar áruházláncokban is megjelent az Adria aranya, az aranydurbincs, ami - bár nagyon ízletes hal -, egy idő után azért tud unalmas lenni. Egy ideje megfogadtuk Petivel, hogy legalább hetente egyszer eszünk halat, az aranydurbincs pedig legtöbbször kéznél van, de egymás után sokadjára fogyasztva azért nem árt neki egy kis felturbózás.

A heti egy halétel van, hogy összejön, van hogy nem, de ha mégis, akkor mostanában elég gyakran készül nálunk Orata all’acqua pazza - azaz "hal őrült vízben". Az őrületesség szerintem ebben a receptben az egyszerűsége, hiszen csupán néhány hozzávalóból igen finom, és izletes vacsora (vagy ebéd) kerekíthető belőle.

Hozzávalók:

4 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 darab aranydurbincs
2 fokhagyma gerezd, apróra vágva
néhány darab szárított paradicsom (ez el is hagyható, de vele nyilván sokkal finomabb)
½ apró piros chili, apróra vágva
250 g koktélparadicsom
4 evőkanál fehérbor
kis maroknyi kapribogyó
100 ml víz
finomra vágott petrezselyem
só, bors

köretként vegyes saláta, és néhány szelet friss kenyér

 

Elkészítés:

Melegítsük fel az olaj felét egy nagy, fedeles serpenyőben vagy kisebb méretű tepsiben. Óvatosan csúsztassuk a halat a forró olajba, és süssük 4-5 percig, amíg el nem kezd pirulni. Fordítsuk át óvatosan, és szórjuk körbe a fokhagyma gerezdekkel.  Pirítsuk még 1 percig, majd adjuk hozzá a chili-t és szórjuk köré a paradicsomokat. Öntsük rá a bort, hagyjuk 1 percig buborékolni, majd öntsünk rá 100 ml vizet, és ízlés szerint fűszerezzük tengeri sóval és borssal.

Helyezzük rá a fedelet (vagy a tepsire egy darab alufóliát) , mérsékeljük a lángot és főzzük 15 percig, amíg a hal át nem fő - ezt akkor érjük el, mikor a szemei világossá válnak és a test is megpuhul.

Emeljük ki a halakat a serpenyőből egy tányérra, és tegyük vissza a serpenyőt a tűzre. Adjuk hozzá a kapribogyót és a petrezselymet, majd forraljuk 1 percig. A mártást a hallal együtt, vagy külön is tálalhatjuk, én a friss kenyérszeleteket forgattam meg benne, és valami fantasztikus köret kerekedett belőle :) 

dsc07869-2.jpg

 

dsc07873.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://amennyitfelvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8415488406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2020.02.24. 11:52:44

Nagyon szimpatikus recept! :o)

Amennyit fölvesz

Friss topikok

süti beállítások módosítása